De eerste keer dat ik een toga droeg was spannend, onhandig en ook wel lachwekkend.

Toga

De eerste keer dat ik een toga droeg was spannend, onhandig en ook wel lachwekkend. Een toga is een lange wijde mantel met een openstaande kraag. Niet erg flatteus dus. Ik kreeg na het aantrekken van de toga de neiging een rondje te huppelen door de rechtbank. Uiteraard heb ik dat niet gedaan.

De toga die ik toen aanhad was te lang. Ik moest dus uitkijken dat ik niet struikelde. Net als een trouwjurk tilde ik de toga iets op bij het lopen. Daarnaast had ik moeite met de hoeveelheid knopen en zat het touwtje van mijn bef vast in mijn haar. Ik hoop nog steeds dat mijn cliënt mijn gestuntel niet heeft opgemerkt.

Gelukkig kreeg ik al snel een hele mooie toga van mijn ouders. Mijn toga is gemaakt van zuiver wol ultra lichtgewicht. De stof ademt zeer goed (ideaal tijdens een spannende zitting) en kreukelt niet. Voorts zit de bef vast aan mijn toga en hoef ik deze dus niet meer om mijn nek te strikken.

De toga hebben mijn ouders in Den Haag gekocht. Eerst moest een afspraak gemaakt worden waarbij ik van top tot teen ben opgemeten. De toga past dus perfect. Een aantal weken later kon ik mijn toga ophalen. De toga neem ik naar alle rechtszittingen mee. Het is inmiddels mijn gelukstoga geworden.

Maar waarom moeten advocaten eigenlijk een toga dragen? De toga heeft een symbolische betekenis. Advocaten worden er als het ware minder persoonlijk door. Het maakt niet uit wat je leeftijd is, wat je huidskleur is of dat je man of vrouw bent, in de rechtbank is altijd iedereen gelijk. Dat geldt overigens ook voor de rechter en de officier van justitie. De toga benadrukt dat beeld. De nadruk komt te liggen op hun ambt van advocaat, van rechter of van officier van justitie.

Nadine Plaisier

Terug naar het overzicht