Op vakantie met de kinderen

Het is alweer bijna zomervakantie! En als ik aan vakantie denk, denk ik ook aan de vervelende discussies tussen ex-partners. Heb je immers een kind en is je relatie beëindigd, dan moet je er rekening mee houden dat als je met een kind waarover je gezamenlijk gezag hebt (of waarover je geen gezag hebt) naar het buitenland reist, je toestemming nodig hebt van de andere ouder met gezag.

De Koninklijke Nederlandse Marechaussee voert sinds enige tijd strengere controles uit om mogelijke kinderontvoeringen te voorkomen. Om aan te tonen dat de andere ouder toestemming heeft gegeven voor de reis, dien je een bepaald formulier mee te nemen. Het benodigde formulier kun je vinden op:

https://www.rijksoverheid.nl/…/formulier-toestemming-reizen….

Naast dit formulier dien je ook een kopie van het paspoort van de andere ouder mee te nemen, een recent uittreksel BRP en/of afschrift geboorteakte (op te vragen bij de gemeente), een recent uittreksel gezagsregister (op te vragen bij de rechtbank) en, indien aanwezig, de uitspraak met betrekking tot het gezag en de omgang en het ouderschapsplan.

Daarnaast moeten minderjarige kinderen ook een eigen reisdocument (paspoort of identiteitskaart) hebben. Om dit aan te vragen heb je ook toestemming van de andere ouder nodig.

Helaas komt het geregeld voor dat een ouder geen toestemming geeft. Indien de andere ouder weigert voornoemd formulier in te vullen of geen toestemming geeft voor het aanvragen van een ID-kaart of een paspoort, kan er vervangende toestemming (in kort geding) worden gevraagd bij de rechtbank.

De rechter maakt alsdan een afweging van alle belangen (de belangen van het kind, de belangen van de ouders, etc.). Indien een ouder met een kind een week tijdens de vakantie naar Duitsland wil, zal over het algemeen toestemming door de rechter worden verleend. Dit kan anders zijn indien de ouder buiten een vakantie voor een paar weken naar Afrika wil afreizen of indien de rechter vermoedt dat een ouder niet voornemens is terug te komen met het kind.

Terug naar het overzicht