Gratis scheiden?

Gratis scheiden?

 

De laatste tijd zie ik op internet wel eens berichten voorbij komen van een advocaat die reclame maakt met “Gratis Scheiden voor de allerarmsten”. Je kunt bij hem, als er sprake is van een gezamenlijk verzoek en je voor een toevoeging in aanmerking komt, gratis scheiden. Hij brengt de eigen bijdrage van de toevoeging namelijk niet in rekening.

Waar ik mij echter zorgen om maak, is dat bij deze advocaat de rechtshulp minimaal is. Zo moet je bij hem zelf de afspraken invullen in een convenant en vindt hij het berekenen van de alimentatie niet bij zijn werk horen. Voor het opstellen van het ouderschapsplan en het convenant, heb je echt een advocaat nodig. Het is niet raadzaam dit zelf op te stellen. Daarnaast is een ‘gratis’ advocaat ook niets bijzonders, omdat je bij andere advocaten ook ‘gratis’ kunt scheiden. Deze advocaten, waaronder de advocaten van WP Advocaten, kunnen het ouderschapsplan en het convenant voor je opstellen en je hierover deskundig adviseren.

Iedereen in Nederland die rechtsbijstand nodig heeft maar dat niet kan betalen, heeft recht op gesubsidieerde rechtsbijstand (Pro Deo in de volksmond). Gesubsidieerde rechtsbijstand wordt geregeld door de Raad voor Rechtsbijstand (www.rvr.org). Door de Raad voor Rechtsbijstand kan, indien voldaan is aan de voorwaarden, een toevoeging worden verstrekt.

De Raad voor Rechtsbijstand betaalt een deel van de advocaatkosten. Afhankelijk van je inkomen betaal je wel een eigen bijdrage. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger je eigen bijdrage. Alleen de laagste eigen bijdrage wordt door de advocaat, hiervoor genoemd, niet in rekening gebracht.

Nu is het echter zo dat als je niet voldoende inkomen en vermogen hebt om de eigen bijdrage (en het griffierecht) zelf te kunnen betalen, je recht kunt hebben op bijzondere bijstand. Hoe hoog je inkomen en vermogen mag zijn, is afhankelijk van je leeftijd en van je persoonlijke omstandigheden. Ook is dit verschillend per gemeente.

Indien je inwoner bent van de Drechtsteden kun je bijzondere bijstand aanvragen bij de Sociale Dienst Drechtsteden. Als je al een uitkering van de Sociale Dienst ontvangt, kun je via internet het aanvraagformulier ‘verkorte aanvraag bijzondere bijstand’ invullen. Je kunt dit formulier vinden op het E-loket van de gemeente Dordrecht (www.dordrecht.nl), of telefonisch aanvragen bij de Sociale Dienst. Als je nog niet bekend bent bij de Sociale Dienst, kun je naar de Sociale Dienst bellen voor een aanvraagformulier ‘bijzondere bijstand’. Na het invullen van de formulieren, moet je een kopie van de toevoeging en de nota meesturen. De kosten voor rechtsbijstand kunnen dus vergoed worden vanuit de bijzondere bijstand.

Bijzonder bijstand geldt voor alle toevoegingen, niet alleen voor toevoegingen ten aanzien van een echtscheiding. Dat betekent dat je niet alleen bij een echtscheiding, maar ook bij alle andere zaken ‘gratis’ gebruik kunt maken van een advocaat.

Persoonlijk vind het ik nogal verkeerd om net te doen alsof je mensen gratis wil helpen, terwijl je eigenlijk zo min mogelijk doet, maar wel de volledige vergoeding aanvraagt bij de overheid. Eigenlijk is het dus de overheid die de allerarmsten helpt en zeker niet deze advocaat!

Heb je hierover een vraag? Neem dan contact met ons op. Je kunt ons bellen (078 – 68 195 55) of mailen (info@wpadvocaten.nl).

Terug naar het overzicht