Erkenning en gezag

Erkenning en gezag

Zoals velen van jullie weten ben ik een tijdje afwezig geweest wegens zwangerschapsverlof. In oktober jl. ben ik trotse moeder geworden van zoon Sam.

Na de bevalling ben ik vooral bezig geweest met kroelen, knuffelen, foto’s maken, voeden en luiers verschonen. Maar ik ben ook zeker het juridische gedeelte niet vergeten!

Omdat ik niet gehuwd ben met mijn partner, en er ook geen sprake is van een geregistreerd partnerschap, moest er wel het een en ander geregeld worden.

Ik, als moeder van Sam, werd automatisch aangemerkt als juridische moeder. Tussen moeder en kind ontstaat dus automatisch een familierechtelijke betrekking. Voor mijn partner, de biologische vader van Sam, was dat niet het geval. Hij is pas juridische vader van Sam geworden na de erkenning.

Erkenning kan voor of na de geboorte plaatsvinden. Wij hebben er voor gekozen de erkenning te regelen voor de geboorte. Je gaat er nooit vanuit, maar mocht er iets met mijn partner of mij gebeuren, dan was dit in ieder geval geregeld. Bij de erkenning kan je ook direct kiezen welke achternaam het kind krijgt. Dit geldt alleen voor het eerste kind. De gekozen achternaam geldt immers voor alle volgende kinderen.

Na de erkenning ontstaat er dus een juridische band tussen de ouder en het kind. De ouder is dan echter nog geen wettelijke vertegenwoordiger van het kind. Daarvoor dient het ouderlijk gezag vastgesteld te worden. Pas als een ouder belast is met het gezag, kan hij beslissingen nemen over het kind.

Na de geboorte diende dus nog het ouderlijk gezag geregeld te worden. Ik, als moeder van Sam, kreeg automatisch het ouderlijk gezag over Sam. Mijn partner niet. Om als vader het ouderlijk gezag over een kind te krijgen was dus ook weer een extra handeling vereist.

Op de website www.rechtspraak.nl kan je inloggen met je DigiD. Aan de hand van onze gegevens en het BSN-nummer van Sam, konden wij het gezamenlijk gezag bij de rechtbank aanvragen. Na een paar dagen kregen wij per post de bevestiging van het gezamenlijk gezag thuis gestuurd.

Samenwoners dienen dus zelf de erkenning en het gezamenlijk gezag te regelen. Heb je daarover nog vragen? Neem dan contact met mij op.

Nadine Plaisier

Terug naar het overzicht