De coronacrisis en de contactregeling

De wereld ziet er voor ons sinds een aantal weken heel anders uit. Wat wij ons nooit hadden kunnen voorstellen is nu werkelijkheid: er worden allerlei maatregelen genomen die onze vrijheden beperken. Scholen, openbare voorzieningen, veel winkels en horeca zijn gesloten. Het coronavirus heeft er voor gezorgd dat onze hele samenleving op zijn kop staat.

Dit brengt veel vragen met zich, op allerlei vlakken. Wij merken dat ook in onze praktijk. Geregeld worden wij gebeld en gevraagd wat voor invloed het virus en de maatregelen hebben op bijvoorbeeld de contactregeling. Kunnen de kinderen nog wel naar de andere ouder? Of moeten ze zoveel mogelijk bij één ouder verblijven?

Het is belangrijk om je zoveel mogelijk aan de gemaakte afspraken te houden en de overeengekomen contactregeling dus na te komen. Voorwaarde is uiteraard wel dat de kinderen en ouders niet ziek zijn. Als één iemand van het gezin koorts heeft, dient het hele gezin thuis te blijven en dient de regeling dus tijdelijk te worden stop gezet. Maar als iedereen gezond is, kan de contactregeling volgens de huidige maatregelen gewoon doorgaan.

Het is ook belangrijk voor kinderen om de contactregeling na te komen. Het is voor hen een onzekere en verwarrende tijd. Juist in deze tijden is het belangrijk voor kinderen om zoveel mogelijk structuur te houden. Ook is het belangrijk dat zij goed contact houden met hun beiden ouders. 

Probeer ook in deze tijden rekening met elkaar te houden. Wellicht werkt je ex-partner in de zorg of in een winkel. Of kunnen opa en oma nu niet meer oppassen. Vraag of je de andere kan helpen door bijvoorbeeld meer tijd met de kinderen door te brengen. Belangrijk is om met elkaar in gesprek te blijven en samen tot een oplossing te komen. De kinderen zullen dat ook als fijn ervaren.  

Mocht je nog vragen hebben, kun je contact met ons opnemen. Wij staan je graag te woord om je vragen te beantwoorden. 

(het kan zijn dat dit bericht vanwege alle snelle ontwikkelingen achterhaald is geraakt. Ons advies is om de betrouwbare nieuws-sites goed in de gaten te houden)

Terug naar het overzicht